Furniture

Wat is een ergonomische werkplek?

ergonomische werkplek

Het creëren van een gezonde werkomgeving is steeds belangrijker. Hierbij staat de term ergonomie centraal. Zo gaat ergonomie over de hulpmiddelen en omstandigheden in de nabije omgeving van de werkplek. Uiteindelijk gaat het om de manier waarop je zit, staat en werkt. Naast de juiste werkhouding zijn de hulpmiddelen en de werkomgeving een belangrijk.

Veel bedrijven streven ernaar om ziekteverzuim voorkomen. Daarbij staat een ergonomische werkplek centraal. Zo kunnen lichamelijk klachten worden veroorzaakt door werkplekken die niet ergonomisch zijn ingericht. Daarnaast kan een ergonomische werkplek zorgen voor meer productiviteit en betere prestaties. Om meer inzicht te krijgen in hoe je een ergonomische werkplek creëert, kun je onderstaand overzicht hier meer over vinden.

1. Een ergonomische bureaustoel

Om je ergonomische werkplek in te richten, kun je kiezen uit een zeer groot aanbod aan verschillende bureaustoelen. Daarbij zijn er aanzienlijke verschillen in prijzen en specificaties. Om zeker te weten dat de bureaustoel voldoet aan de ergonomische standaard, kun je op de volgende eigenschappen letten:

3D, 4D of 5D Armlegger

Als je een bureaustoel uit gaat zoeken, is het aan te raden dat de armlegger minimaal 3D (dimensionaal) instelbaar is. In dat geval kun je de armlegger zowel in de hoogte, in de breedte en in de diepte instellen. Zo zou de onderarm moeten steunen op de armlegger en de schouders ontspannen zijn. Verder zou de diepte van de armlegger zo worden ingesteld dat de onderarm steun heeft en je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau. De breedte van de armlegger moet dusdanig zijn ingesteld, dat de armen op korte afstand van je lichaam kunnen worden gehouden.

Zitdiepte instelling

Een ergonomische bureaustoel zou moeten voorzien van zitdiepte instelling. Zo kan de diepte van de zitting worden aangepast aan de lengte van de bovenbenen.

Netweave rugleuning met support

De rugleuning van een ergonomische bureaustoel zou genoeg support moeten geven aan de onderrug van de gebruiken. Daarbij kan een lumbaalsteun in de rugleuning ook goed helpen. Om dit voor jezelf juist in te stellen, kun je rechtop zitten. Vervolgens breng je de lumbaalsteun van de rugleuning op zo’n hoogte, dat de bolling van de rugleuning gelijk is aan de holling van je onderrug.

2. Een verstelbaar bureau

Een verstelbaar bureau is een must voor je ergonomische werkplek. Met name een elektrisch verstelbaar bureau is aan te raden, waar zowel zittend als staand aan gewerkt kan worden. Wanneer je het bureau goed wil instellen, moet het bureaublad op dezelfde hoogte als de armlegger worden ingesteld op het moment dat je op de stoel zit. Let op! De armlegger gaat omhoog als je opstaat. In zittende positie zou de tafelhoogte instelbaar moeten zijn van 62 tot circa 82 cm. In de sta-positie zou het bureaublad tot in ieder geval 127 cm hoog moeten kunnen, zodat ook langere mensen achter het bureau staand kunnen werken.

Betreft de maatvoering van het verstelbare bureau is het volgende belangrijk. Zo moet het werkblad tenminste 120 cm breed zijn, andere veel voorkomende breedte maten zijn 140 cm en 160 cm. Daarnaast zou het blad voldoende diep moeten zijn, om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Doorgaans is een diepte van 80 cm aan te raden, als er gebruik wordt gemaakt van een standaard monitor.

3. Documenthouder

Wanneer er regelmatig met documenten wordt gewerkt, is het aan te raden een documenthouder te gebruiken. Hiermee kan het document meer rechtop worden geplaatst, waardoor de nekbelasting verminderd. De juiste positie van de documenthouder op het bureau, is tussen het beeldscherm en het toetsenbord. Let wel op dat dat de hoek van de documenthouder goed instelbaar moet zijn. Daarnaast is de juiste grootte van belang evenals de stevigheid van het geheel.

4. Overige ergonomische accessoires

Tot slot, om je ergonomische werkplek nog completer te maken kun je aanvullende accessoires toepassen. Elke (thuis)werkomgeving is anders en heeft daarom ook een eigen invulling nodig als het gaat om ergonomische accessoires. Zo kan een gebruiker met een kleiner postuur soms een betere zithouding aannemen, door een voetensteun te gebruiken. Of in een bepaalde thuiswerksituaties is het niet mogelijk om een zit-sta bureau te plaatsen, vanwege de beperkte ruimte. In dergelijke gevallen kan een bureauverhoger zoals de Upstaa Xl uitkomst bieden.

Aanvullend advies over je ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek helpt niet alleen om verzuim door lichamelijke klachten tegen te gaan, maar is ook een factor in hoe blij mensen zijn met hun werk. Wil je meer advies over het creëren van je ergonomische werkplek? Onze klantenservice staat voor je klaar.