Geen categorie

Wat betekent ergonomisch werken?

Ergonomisch werken vanuit huis

Ergonomisch werken is een begrip dat de afgelopen jaren steeds meer voorkomt bij zowel werkgever als werknemer. Het begrip is afgeleid van het woord ergonomie. Zo wordt ergonomie beschouwd als de wetenschap om de omgeving en producten te optimaliseren voor gebruik. Wanneer het gaat om ergonomisch werken, wordt er ook gekeken naar de positie en houding van het menselijk lichaam. Met name in hoeverre het lichaam wordt ondersteund en bewogen.

De verschillende toepassingen van ergonomisch werken

Tijdens het werken is het van belang dat de gebruiksvoorwerpen en (technische) systemen afgestemd en ontworpen moeten zijn op het functioneren van de werkende mens. Daarbij is het van belang dat de werkomgeving voldoet aan de veiligheid,  gezondheid en het comfort om zo goed mogelijk het werk te kunnen uitvoeren. Zo kun je denken aan het juiste gebruik van machines en voldoende voorlichting over de technische systemen. Daarnaast is het ook zeker belangrijk dat een werkbank of tafel de juiste hoogte heeft.

Wanneer het aankomt op beeldschermwerk, houdt ergonomisch werken in dat je allereerst een juiste werkhouding aan kunt nemen. Daarbij zijn de ergonomische hulpmiddelen het meest belangrijk. Te denken valt aan afwisselen met zittend en staand werken door middel van van een zit-sta bureau. Verder is een ergonomische bureaustoel, muis en toetsenbord een goed hulpmiddel. Mits je deze ook op de juiste manier gebruikt.

Ergonomisch werken en de hybride werkomgeving

Sinds de opkomst van het hybride werken en het thuiswerken wordt er ook meer gekeken naar de werkomgeving. Zo heeft dit grotendeels te maken met verhoogde lichamelijk klachten. Uit een artikel van Trouw is gebleken dat maarliefst 41% van de thuiswerkers last heeft van fysieke klachten, zoals pijn aan de nek, rug, arm en schouder.

Daarvoor kunnen er meerdere oorzaken zijn. Allereerst kan een onjuiste werkhouding leiden tot  lichamelijke ongemakken. Als er niet ergonomisch gewerkt wordt, heeft men vaak niet de beschikking over geschikte hulpmiddelen. Zo kan het gebruik van een verkeerde stoel ertoe leiden dat je soms wel 8-10 uur per dag in een onjuiste houding zit. Daarnaast kan het bureau wellicht verkeerd afgesteld zijn of niet geschikt voor ergonomisch gebruik.

In het geval van nek- of rug-klachten, kan dit in eerste instantie aanvoelen als een soort van spierpijn en nog niet alarmerend zijn. Maar zodra deze klachten aanhouden zal de pijn zich verspreiden en vervelender voelen. Verder kan zo zijn, dat ook na een goede nachtrust of tijdens het weekend de klachten nog blijven bestaan. Het begin en het verloop van deze kwalen zullen voor iedereen anders zijn. Desalniettemin kun je het beste in een vroeg stadium advies inwinnen van een ergonoom en/of fysiotherapeut.

Ergonomische werken Do’s en Don’ts

Om ergonomisch werken te bevorderen voor jouw situatie, kun je letten op de volgende  do’s en don’ts. Daarbij is het ook van belang om de juiste hulpmiddelen toe te passen voor het inrichten van je thuis (werkplek).

  • Werk om de juiste hoogte en afstand

Zoek een werkhoogte zodat de ellebogen van nature gelijk vallen met uw tafel-/bureauhoogte. Daarbij zouden de ellebogen een hoek van ongeveer 90 graden moeten maken. Dit bevordert een betere uitlijning van de pols.

  • Zorg je voeten niet hangen

Tijdens het zitten is het van belang dat beide voeten de grond kunnen raken. Houd er rekening mee dat de dijen bijna evenwijdig aan de vloer zijn en je heupen iets hoger dan de knieën gepositioneerd zijn. Zo wordt de belasting op je lumbale wervelkolom verminderd.

  • Beperk langdurend herhaaldelijk bewegen

Langdurig achter elkaar repeterende handelingen uitvoeren geeft een eenzijdige belasting op spieren en gewrichten. Doorbreek dit door variatie in werkzaamheden of korte rustmomenten.

  • Gebruik je bank of keukentafel niet als vaste werkplek

Hoe verleidelijk het ook is, de bank of de keukentafel is niet de ideale plek om de hele dag achter je computer te werken. Hoewel het misschien comfortabel lijkt, kan er gevoelloosheid en ongemak van de spieren ontstaan. Daarbij kan de oorzaak zijn, dat de benen of het hele lichaam te lang in een verticale of verkeerde positie ligt.

  • Zorg voor genoeg beweging tijdens het werken

Door een geruime tijd in dezelfde houding te werken, kan het lichaam vermoeid raken. Hiervoor wordt ook wel het begrip ‘statische belasting’ gebruikt. Zo is het van belang om voldoende mentale en fysieke herstelmomenten in te plannen tijdens je werkdag.

Ergonomisch werken vanuit een solide basis

Verbeter de kennis en vaardigheden op het gebied van ergonomie voor jezelf. Daarbij kun je beginnen met het samenstellen van een ergonomisch werkomgeving of zoek een deskundige expertise op weg daar naartoe. Er zijn genoeg ergonomische hulpmiddelen zoals een elektrisch zit-sta bureau en arbo verantwoorde bureaustoelen. Daarbij is het wel van belang om daarbij advies in te winnen en een juiste keuze te maken voor de langere termijn.