Furniture

Vitaliteit en thuiswerken

Vitaliteit en thuiswerken

Het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven en organisaties is aan het toe werken naar een hybride vorm van werken in de toekomst. Het thuiswerken zal dus grotendeels blijven bestaan. Daarbij proberen vele werkgevers de thuiswerkers te faciliteren met de nodige middelen, om zo optimaal inzetbaar te blijven voor de zaak. Zo is het inrichten van je thuiswerkplek van belang, net zoals je op kantoor wordt geholpen met de ergonomische middelen. Ook is het juist instellen van je werkplek en de afwisseling essentieel. Daarnaast zijn er verschillende creatieve initiatieven opgezet om verbondenheid en beweging te bevorderen. Zo kun je denken aan sportieve uitdagingen met 2 min planken voor de webcam, kookwedstrijden, grote huiskamerquizzen en mindfulness trainingen.

Hoe zorg je het best voor je vitaliteit tijdens thuiswerken? Hierbij 5 tips om vitaal te blijven.

  1. Een vast werk- en leefritme

Wanneer je minimaal 2 dagen per week thuiswerk, is het verstandig om je gebruikelijke ritme en regelmaat vast te houden. De gewoonte om op tijd te douchen en geschikte kleding aan te doen, horen daar ook bij. Daarnaast kun je ook met de andere huisgenoten een dagritme afspreken, met vaste tijden voor werken, lunchen, en dineren. Verder kun je tussendoor ook afwisselen met huishoudelijke taken, sporten en ontspanning.

  1. Regelmatig een korte pauze

Ook tijdens het thuiswerken is het goed om voldoende pauzes nemen tussen de werktijden of blokken door. Zo zou je bijvoorbeeld elk uur minuten een korte pauze van 5 minuten kunnen houden om zo de aandacht beter vast te houden op het werk zelf. Tijdens je pauze zou je ook contactmomenten met collega’s of andere sociale contacten kunnen onderhouden. Door het toepassen van meerdere korte pauzes, blijft je algehele concentratie beter.

  1. Zorg voor genoeg beweging

Naast een bezoek aan sportschool, kun je thuis ook goed aan je conditie werken. Zo kun je denken aan een buitenwandeling of een korte work-out in je pauze. Op YouTube vind je veel inspirerende filmpjes van work-outs tussen het werk door. Bovendien is uit een onderzoek (van Portland University) gebleken dat een regelmatige wandeling buiten leidt tot een verhoogde mentale veerkracht.

  1. Blijf verbonden met je team en collega’s

Naast dat het prettig is om bepaalde activiteiten thuis te doen in concentratie, is het aan te raden om nog wel dagelijks contact te houden met je collega’s. Daarbij kun je zo nu en dan bellen, e-mailen of een appje sturen met je vraag. Zo kun je elkaar helpen indien nodig. Daarnaast is het van belang om elkaar feedback geven, ook wanneer je thuis werkt. Verder is het aan te raden om zo nu en dan virtueel een kopje koffie te drinken, of een vrijdagmiddagborrel te plannen om tips uit te wisselen en over andere onderwerpen dan werk te praten. Tot slot is goed contact met je leidinggevende van belang, ook tijdens thuiswerken.

  1. De aandacht voor gezond beeldschermwerk

Tijdens de dagen dat je thuiswerkt, is er aandacht nodig voor de fysieke belasting van de thuiswerkplek. Velen hebben inmiddels gemerkt, dat werken aan de keukentafel behoorlijk anders is dan met een verstelbaar bureau en bureaustoel op kantoor. In afwachting van een definitieve vorm van hybride werken, hebben veel werkgevers in deze periode medewerkers de gelegenheid gegeven om spullen van kantoor mee naar huis te nemen of een budget ter beschikking gesteld voor de aanschaf van hulpmiddelen. Daarbij valt te denken aan items zoals een groot beeldscherm en/of een los toetsenbord.

Afwisseling tijdens beeldschermwerk is gezond. Zo is de volgende houding de beste houding. Ook al zijn wij vaak gewend om thuis veelal lang achtereen te zitten. Regelmatig afwisselen heel belangrijk, zeker op de langere termijn. Je kunt denken aan bepaalde activiteiten staand of lopend te doen, zoals bellen. Idealiter kun je je werkplek zo inrichten dat zitten en staan kan ook worden afgewisseld. Bewegen tussendoor is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je brein. Bewegen zorgt ervoor dat je creatief en vernieuwend kunt zijn.

(Hier vind je meer informatie van TNO over een gezonde beeldschermwerkplek).