Furniture

Van Het Nieuwe Werken naar Hybride werken

Het nieuwe werken en hybride werken

Al ruim 13 jaar geleden kwam ‘’het nieuwe werken’’ (HNW) als term steeds meer naar voren als een nieuw fenomeen. In eerste instantie zou de term haar oorsprong hebben gevonden in de whitepaper van Bill Gates in 2005. Daarbij stonden trends zoals de ontwikkelingen richting het digitale tijdperk en de globalisering centraal. Verder was het Microsoft dat deze whitepaper gebruikte om haar nieuwe manier van huisvesting en organisatie van faciliteiten te introduceren.

Het ontstaan van het Nieuwe Werken

Daarnaast was het de overheid in 2015, die met het initiatief ‘’slim werken slim reizen’’ organisaties wilde aansporen om meer flexibel te gaan werken. Zo sloten meerdere grote bedrijven, de regio’s, rijksoverheid en werknemersorganisaties zich aan bij dit platform. Vervolgens kreeg het begrip meer aandacht van de media. Daarbij is de eerste basis gelegd van het tijds- en plaats-onafhankelijk werken. Met als voornaamste doel, de bereikbaarheid van Nederland te verbeteren.

Het komt er op neer dat ‘’Het nieuwe werken (HNW)’’ een begrip is, dat wij inmiddels al een behoorlijke tijd kennen. Sinds de coronapandemie heeft het begrip wel een nieuwe invulling gekregen. Zo stond HNW in de basis al voor meer flexibilisering, waaronder minder regels en meer plaats-onafhankelijk werken. Oftewel werken waar, wanneer en hoe je wilt. Vanaf 2020 is de ontwikkeling van HNW in een stroomversnelling gekomen en zijn veel organisaties overgegaan op een nieuwe vorm, namelijk Hybride Werken. Mede de digitalisering en bijbehorende IT middelen staan bij deze ontwikkeling centraal.

Een nieuwe werkomgeving

Onder de nieuwe vorm van het Nieuwe werken, oftewel hybride werken, is een vaste werkplek niet meer gebruikelijk. Sterker nog, van de woonkamer tot aan het café om de hoek of in het park draait alles om een flexibele werkplek. Daarnaast is de fysieke aanwezigheid op kantoor in combinatie met een 9-5 werkdag niet meer aan de orde bij veel organisaties. Medewerkers worden steeds meer in staat gesteld om hun werkdag flexibel in te delen en te werken wanneer het hén uitkomt.

Een belang onderdeel van het nieuwe werken is de werkomgeving. Zo wordt er steeds meer van de werkgever verwacht dat de werkplek goed gefaciliteerd wordt, zowel thuis als op kantoor. Daarbij wordt er gekeken welke ergonomische oplossingen nodig zijn, met name als het gaat om een zit-sta bureau, bureaustoel, monitor en andere randapparatuur.

De thuiswerkplek

Betreft de thuiswerkplek is het van belang om na te gaan hoe deze vertrekt kunnen worden. Ook is er mogelijk een compensatie of thuiswerkvergoeding, dat beschikbaar gesteld kan worden. Let wel op dat een thuiswerkplek (net als op de werkplek op kantoor) geschikt zou moeten zijn om aan te werken. Zorg er dus voor, dat je beschikt over een arbo-verantwoorde werkplek.