Geen categorie

Tips voor het gebruik van een zit sta bureau

Staand werken zit sta bureau

Regelmatig afwisselen tussen zittend en staand werken is belangrijk. Zo zijn er  een aantal belangrijke punten waar je op zou kunnen letten, bij gebruik van een zit sta bureau. Daarbij zullen wij de volgende tips verder toelichten:

Hoe lang kan ik het beste staand werken achter mijn bureau?

Het wordt aanbevolen om geleidelijk aan minimaal twee uur per dag te staan tijdens het werk, en dit bij eigen voorkeur uit te breiden naar maximaal vier uur per dag (bij 8 werkuren). Zo is het de bedoeling om zittend werk regelmatig te wisselen met staand werken. Naast het gebruik van een hoog laag bureau kun je dit aanvullen door het nemen van korte actieve stapauzes.

Bij verstelling van het zit sta bureau, moet het hele bureaublad oppervlak omhoog en omlaag worden gebracht. Hierdoor worden de werkzaamheden niet gehinderd door de verandering van werkpositie. Bovendien moeten alle kabels gemakkelijk kunnen meebewegen bij de aanpassing. Daarvoor is het aan te raden om een kabelgoot toe te passen, voor bevestiging onder het bureaublad.

Vloeroppervlak en schoenen tijdens staand werken

Doorgaans geeft een zachter oppervlak geeft een beter gevoel van comfort tijdens het staan. Dat kan leiden tot minder vermoeidheid van de benen. Een mogelijk ergonomische toevoeging tijdens het staan, is de Muvmat. Deze sta-oplossing geeft je het gevoel alsof je op bosgrond staat. Zo is de Muvmat voorzien van 3D zones die je kuitspieren stimuleren, en dat tijdens het staand werken. Verder is het van belang om 2 comfortabele schoenen met platte zolen of schoenen zonder hakken vermindert de mogelijkheid voor het ontstaan van spataderen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zit sta bureau?

Allereerst is het aan te raden om te kijken naar het verstelbereik van het hoog laag bureau. Zo dienen zit-sta bureaus te voldoen aan de NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) en de nieuwste Europese standaard. Daarbij wordt een instelbereik tussen de 650-1250 mm hoogte geadviseerd. Lees ook onze blog om de juiste hoogte van jouw bureau in te stellen.

Verder zijn er zit sta bureaus beschikbaar met elektrische verstelling en verstelling door middel van slinger. Uit ervaring van de gebruikers blijkt, dat elektrische verstelling de voorkeur heeft boven handmatige aanpassing. Daarbij gaat het voornamelijk om het grotere gebruiksgemak. Zo hoeft er bij elektrische verstelling veel minder moeite te worden gedaan. Daarnaast merken deze gebruikers dat zij het zit sta bureau vaker van positie laten wisselen.