Ergohome Blog

Je thuiswerkplek inrichten? Zo doe je dat

Thuiswerkplek inrichten

27 februari 2020 kwam corona Nederland binnen. Sindsdien hebben we een periode doorstaan van besmettingen, maatregelen en groepsimmuniteit. Je werkt tegenwoordig niet alleen meer op kantoor, maar ook thuis. Daarom is het belangrijk je thuiswerkplek ergonomisch in te richten. Dit voorkomt lichamelijke klachten later. Hoe je je thuiswerkplek inricht? Dat lees je hier.

 

Wat is een ergonomische werkplek?

De ergonomische wetenschap richt zich op welke hulpmiddelen bij welke omstandigheden ervoor zorgen dat mensen zo goed mogelijk functioneren. Bijvoorbeeld door soepel lopende werkprocessen. Maar ook een schaar voor linkshandigen hoort bij ergonomie. 

Het is belangrijk om een goede werkhouding te hebben als je achter een bureau zit. Hiermee voorkom je gezondheidsklachten op langere termijn. Zit je bijvoorbeeld niet rechtop, dan krijg je last van je rug. Een werkplek ergonomisch inrichten helpt dus die klachten voorkomen

Welke houding voor je ergonomische werkplek?

Je werkhouding moet zowel op kantoor als thuis hetzelfde zijn. Waar moet je op letten?

  • Beeldschermhoogte: zorg dat je recht tegen je beeldscherm aankijkt
  • Kijkafstand: je beeldscherm moet op een afstand tussen 50 tot 70 cm staan
  • Hoogte bureau: zorg dat je armen recht (horizontaal) liggen als je typt
  • Afgestelde bureaustoel: als je zit, moeten je voeten vlak op de grond staan, je knieën in een hoek van 90 graden en je rug rechtop

 

Hoe richt je je thuiswerkplek in?

Bij Ergohome zijn we gespecialiseerd in het inrichten van je thuiswerkplek op een ergonomische manier. Het belangrijkste probleem voor je klachten is langdurig de verkeerde (zit)houding hebben. Richt je thuiswerkplek daarom onder andere met deze artikelen in:

  • Zit-sta bureau: hiermee wissel je zitten en staan af
  • Bureaustoel: deze stel je af op de juiste hoogte voor je rug, voeten en armen
  • Laptopstandaard: zo zorg je ervoor dat je laptop op ooghoogte staat

Afhankelijk van het soort werk dat je doet, heb je meer accessoires nodig om je houding te verbeteren. Bijvoorbeeld een documenthouder of voetensteun. Wil je actiever zitten? Kies dan voor een kruk in plaats van bureaustoel. Naast dat je kiest voor producten die goed zijn voor jouw houding, kan je ook nog overwegen om producten te kopen die beter zijn voor de natuur. Er zijn veel duurzame producten die je kan kopen om jouw werkplek in te richten. 

Krijg je een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek?

Door corona was er een tijd een thuiswerkadvies. Mensen werd gevraagd niet naar kantoor te komen. Dit advies is inmiddels vervallen, maar veel werknemers willen hybride blijven werken: deels op kantoor en deels thuis. 

Je werkgever moet de Arbowet naleven. Hierin staat dat de werkgever zorgplicht heeft. Dit betekent dat de werkgever verplicht is om te zorgen voor een ergonomische (thuis)werkplek. Een vergoeding hiervoor is niet verplicht, maar is logisch om te geven zodat de werknemer de thuiswerkplek ergonomisch kan inrichten. 

Vind je beste bureaustoel voor thuis en meer bij Ergohome

Hybride werken is fijn, maar onthoud dus dat een ergonomische werkplek voor thuis belangrijk is. Wil je testen wat voor jou het beste werkt? Kom dan langs in onze showroom in Haarlem. We leveren uit voorraad en hebben een snelle montageservice.