Geen categorie

Hoe bepaal ik de juiste hoogte van mijn zit sta bureau?

hoogte zit-sta bureau

Doorgaans zit je thuis of op kantoor al snel 8 uur op een werkdag aan het bureau. In bepaalde gevallen zelfs nog langer. Zo is het belangrijk, dat je tijdens deze langere periode van beeldschermwerk op een juiste werkhouding let. Daarbij wil je vooral voorkomen om die 8 uur in de verkeerde houding doorbrengen. Met alle gevolgen van dien, waaronder een toenemende kans op nek- en rugklachten. Wij van Ergohome krijgen regelmatig vragen over hoe werkplekken het beste ingesteld kunnen worden. Hierbij geven wij je een aantal tips om jouw ergonomische werkplek om de juiste manier te gebruiken.

Hoogte zit-sta bureau en de beste zithouding achter je bureau

Het kan voorkomen dat je bureau op zithoogte te hoog is ingesteld. Als je merkt dat je je schouders licht gaat optrekken, is dit waarschijnlijk het geval. Een andere voorkomende verkeerde zithouding is dat het bureau te laag staat. In dat geval ga je tijdens het werken, eerder een gebogen of gedraaide rug aannemen. Op ten duur kan een verkeerde zithouding veelal leiden tot lichamelijke klachten.

Begin bij het instellen van je werkplek altijd met het afstellen van je bureaustoel. Nadat je een goede zithouding hebt, kun je de hoogte van je bureau hierop aanpassen.

Hoe kun je het beste jouw bureaustoel instellen?

  • Om beginnen kun je het beste zorgen dat je rug goed contact maakt met de rugleuning.
  • Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond staan. Het meest belangrijke is, dat je bovenbenen en je onderbenen een hoek van 90-110 graden vormen. Zo leidt dit tot een goede doorbloeding van de benen. Gebruik de gaslift om de bureaustoel op de juiste hoogte in stellen.
  • Een ergonomische bureaustoel zou moeten beschikken over de mogelijkheid om de zitdiepte in te kunnen stellen. Houd daarbij rekening met een vuistgrootte ruimte tussen de zitting en de knieholte.
  • Het kan voorkomen dat de armleuningen van je bureaustoel tegen het bureau aan komen. Als je liever dicht bij het bureau zit, kun je er voor kiezen de armsteunen lager te zetten. In dat geval kunnen de armleggers onder het blad geschoven worden.

De juiste hoogte instellen van het zit-sta bureau

Nu je bureaustoel goed is ingesteld, kun je de ideale hoogte van je bureau gaan instellen. Hierbij is de juiste hoogte afhankelijk van je eigen lengte, de hoogte van de schoenen meegerekend. Tijdens het zitten is de gemiddelde hoogte van het tafelblad is meestal tussen de 72 en 80 centimeter hoog. Dit is voor iedereen anders. Dus je hebt wel een bureau nodig dat makkelijk verstelbaar is in hoogte. Met een elektrisch zit-sta bureau is het vrij eenvoudig om de juiste hoogte in te stellen Daarbij is het van belang dat het blad iets onder de ellebogen uitkomt. Hierdoor zouden deze een hoek van circa 90 graden moeten maken.

Naast het instellen van de juiste zithoogte, kun je met een zit-sta bureau ook nog eens afwisselen met staand werken. Hier komt geen bureaustoel aan te pas. Dus hoe stel je de hoogte van deze bureaus dan in? Net als met de zitbureaus is het voor de hoogte van zit-sta bureaus belangrijk waar je ellebogen zitten:

  • Zorg ervoor dat beide voeten op de vloer staan, en ga in een ontspannen en rechte houding achter het bureau staan.
  • Als je voor het bureau staat kun je je armen losjes langs je lichaam laten hangen.
  • Vervolgens kun je de hoogte van het bureaublad ook weer zo instellen dat het blad net iets onder de ellebogen uitkomt.

Als je een elektrisch zit-sta bureau gebruikt met geheugenstanden, kun je de favoriete zit-en en sta-hoogte eenvoudig opslaan. Vervolgens kun je door één druk op de knop wisselen van positie.