Geen categorie

De arbo verantwoorde werkplek

Arbo verantwoorde werkplek

De Arbo wetgeving een belangrijke rol bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) stelt verplichtingen voor werkgevers en werknemers om te zorgen voor een goede arbeidsomstandigheden. Hieronder vallen ook de eisen met betrekking tot de werkplek op kantoor of het thuiskantoor.

Daarnaast zijn NEN-normen van belang. Dit zijn gestandaardiseerde richtlijnen en specificaties opgesteld door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). Deze normen zijn bedoeld om de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van producten en diensten te waarborgen. Voor de werkplek op kantoor of thuis zijn er specifieke NEN-normen van toepassing. Deze normen zorgen ervoor, dat bureaus en bureaustoelen voldoen aan ergonomische en veiligheidseisen. In ons eerdere blog kun je meer vinden over meest belangrijke Nederlandse en Europese normen voor zit-sta bureaus en bureaustoelen.

Ergonomisch verantwoorde werkplek

Een ergonomisch verantwoorde werkplek bestaat uit verschillende elementen die samenwerken om fysieke belasting te verminderen en het comfort en de productiviteit te verbeteren. Twee van de belangrijkste elementen zijn het bureau en de bureaustoel.

Het belang van een goed zit-sta bureau

Een goed zit-sta bureau speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde werkhouding. Het bureau moet voldoende ruimte bieden voor de werknemer om comfortabel te kunnen werken en verschillende houdingen aan te nemen. Volgens de NEN-normen moet een bureau verstelbaar zijn in hoogte, dit zodat het kan worden aangepast aan de lengte van de werknemer. Hierdoor kan de werknemer de optimale hoogte instellen om een goede zithouding te behouden en spanning op de rug en nek te verminderen.

Naast de hoogteverstelling is het ook belangrijk dat het bureau voldoende ruimte biedt voor de werknemer om zijn of haar taken uit te voeren. Een ruim werkblad zorgt ervoor dat de werknemer voldoende ruimte heeft om documenten, een computer en andere benodigdheden neer te leggen, zonder dat er te veel druk op de spieren wordt uitgeoefend.

Essentiële kenmerken van een bureaustoel

Een goede bureaustoel is essentieel voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. De NEN-normen stellen specifieke eisen aan bureaustoelen om het comfort en de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Een belangrijk kenmerk van een bureaustoel is de verstelbaarheid. De stoel moet verstelbaar zijn in hoogte, rugleuning, armsteunen en zitdiepte. Hierdoor kan de werknemer de stoel aanpassen aan zijn of haar lichaam om een goede zithouding te behouden en overbelasting te voorkomen.

Daarnaast moet de bureaustoel voldoende ondersteuning bieden aan de rug. Een goede lendensteun is belangrijk om de natuurlijke kromming van de onderrug te ondersteunen en rugpijn te voorkomen. De stoel moet ook een comfortabele zitting hebben die voldoende padding biedt en drukpunten vermindert.

4 tips voor het creëren van een Arbo-verantwoorde werkplek

Naast het naleven van de NEN-normen en Arbowetgeving, zijn er enkele algemene tips die kunnen helpen bij het creëren van een Arbo-verantwoorde werkplek op kantoor:

  1. Zorg voor voldoende beweging: Moedig werknemers aan om regelmatig te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door het implementeren van zit-sta-bureaus of het aanmoedigen van korte pauzes en strekoefeningen.
  2. Optimaliseer de verlichting: Zorg voor voldoende natuurlijk licht en gebruik ergonomische verlichting om oogvermoeidheid te verminderen en een goede werkomgeving te creëren.
  3. Bevorder een goede lichaamshouding: Stimuleer werknemers om een goede zithouding aan te nemen, met rechte rug en ontspannen schouders. Bied indien nodig ergonomische kussens of hulpmiddelen aan voor extra ondersteuning.
  4. Faciliteer een opgeruimde werkplek: Een opgeruimde en georganiseerde werkplek vermindert de kans op onnodige fysieke belasting en creëert een rustige werkomgeving.

Verbetering in het welzijn en de productiviteit

Door te voldoen aan de NEN-normen en Arbowetgeving met betrekking tot bureaus en bureaustoelen, kan een werkgever een gezonde en comfortabele werkomgeving creëren. Zo zijn goed bureau en een ergonomisch verantwoorde bureaustoel essentieel om een goede werkhouding te bevorderen. Als gevolg kunnen spanning en overbelasting verminderen worden en het risico op ziekteverzuim worden voorkomen.

Daarom is het van belang dat werkgevers investeren in kwalitatief hoogwaardige bureaus en bureaustoelen, die voldoen aan de geldende normen. Door werknemers bewust te maken van het belang van een ergonomisch verantwoorde werkplek en hen te voorzien van de juiste middelen, kunnen arbeid gerelateerde klachten worden verminderd.

Met een Arbo-verantwoorde werkplek op kantoor kunnen werknemers comfortabel werken en optimaal presteren. Bovendien is naleven van de NEN-normen en Arbowetgeving niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een investering in het welzijn en de tevredenheid van werknemers.

Kortom, het is aan te bevelen om te kijken of je (thuis) kantoor voldoet aan de geldende normen en wetgeving. Daarbij kun je kiezen voor ergonomische bureaus en bureaustoelen die comfort, ondersteuning en aanpasbaarheid bieden. Als werkgever en als organisatie, kun je de betrokkenheid en het welzijn van de medewerkers vergroten door te investeren in een Arbo-verantwoorde werkplek. Dan creëer je namelijk een positieve werkomgeving waarin gezondheid en productiviteit hand in hand gaan.