Furniture

Hoe zorg je dat je actief zit achter je werkplek?

Actief zitten Aeris Swopper stoel WEB

Nederlanders zijn kampioen zitten. Naast zitten achter je bureau, zit je ook vaak in de auto of op de bank voor de televisie. Tijdens het langdurig zitten, worden je spieren nauwelijks gebruikt. Daardoor wordt je stofwisseling als het ware op pauze wordt gezet. Als gevolg kunnen suikers en vetten minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor het risico op diabetes en hart- en vaatziekten toeneemt.

Voor velen is zitten gewoon zitten. Wellicht zit jij wel het lekkerst door in de kleermakerszit op je stoel te gaan zitten. Wie niet vaak op een ergonomische manier zit, vindt het vaak zelfs oncomfortabel aanvoelen om dit wel te doen. Zo kan het in eerste instantie wat onwennig zijn om een langere tijd met een rechte rug te zitten. De voornaamste reden is, dat het lichaam al een tijd in een bepaalde houding zit. Oefen dus regelmatig met een juiste zithouding en zorg dat je over een goede zitoplossing beschikt, die deze houding ondersteund.

Tips om zo actief zitten te bevorderen

Onderstaand kun je een aantal tips vinden voor tijdens het zitten:

  1. Regelmatig bewegen, ook tussen het zitten door. Zo kun je denken aan een stukje lopen om water of koffie te halen of een wandeling in de pauze.
  2. Zorg voor een ontspannen houding van de schouders. Voorkom dat deze teveel worden opgetrokken. Dit kan namelijk leiden tot spanning of stijfheid in het nek-schouder gebied en uiteindelijk tot andere pijnklachten.
  3. Tussendoor met de vingers bewegen/ uitrekken, vooral na een langere tijd typen. Daardoor kunnen ook ontspannen.
  4. Kies voor een bureaustoel of zitoplossing die de juiste zithouding of actief zitten ondersteund. Daarbij moeten de voeten plat op de grond kunnen staan en je ellebogen op het bureau of de armleggers van de stoel kunnen rusten. Daarbij is het van belang om te voorkomen dat je daarbij met een bolle rug gaat zitten.
  5. Als het een traditionele bureaustoel betreft, zet je rugleuning iets naar achteren of in de losse stand (van meebewegen). Daarmee kun je voorkomen dat je kaarsrecht op je stoel of voorover gebogen zit.
  6. Af en toe met je nek te draaien om stijfheid te voorkomen.

Een dynamische werkplek

Actief zitten maakt deel uit van een dynamische werkplek. Naast een elektrisch zit-sta bureau, zijn er meerdere actieve zitoplossingen beschikbaar. Zo kun je denken aan de HAG Capisco of de Swopper van Aeris. Dit zijn bewezen ergonomische zitoplossingen die actief werken stimuleren. Zo stimuleren de Swopper en de Capisco beweging en daarmee de doorbloeding in je lichaam. Het uiteindelijke resultaat? Een productieve en creatieve werkdag, een gezonde levensstijl én je bent over het algemeen minder vermoeid na je werkdag.

Actieve zitoplossingen zoals de Swopper

Veelal sta je er misschien niet bij stil, dat de manier waarop je zit veel invloed heeft op hoe fit je je voelt. Door bijvoorbeeld met een rechte rug te zitten en een actieve houding aan te nemen, komt er meer zuurstof vrij in je bloed. Vervolgens worden er ook meer afvalstoffen afgevoerd en voel je je meer fit en heb je meer focus. Daarnaast zorgt een juiste zithouding ervoor, dat er minder spanning komt op de tussenwervelschijven. De kans op rugklachten wordt dan ook aanzienlijk kleiner. Een ergonomisch verantwoorde zithouding zorgt ervoor dat je gedurende de gehele dag comfortabel kan werken.

Met actief zitten wordt een zithouding aangenomen die stimuleert om onze spieren actief te gebruiken. Zo kan de Swopper van Aeris dit op de juiste manier ondersteunen. De Swopper beschikt over een 3D technologie, waardoor je niet alleen achterover kan kantelen, maar ook zijwaarts en naar voren. Als gevolg kun je de balans moeten zoeken om rechtop te zitten. Dit doe je automatisch waardoor je ook automatisch rechtop zit.

Bij Ergohome bieden we twee verschillende modellen van de Swopper aan. De Swopper High en de Swopper Classic. Daarnaast hebben we ook nog andere ergonomische krukken in ons assortiment.

Kom ze testen in onze showroom of bestel jouw ergonomsiche kruk direct online!